V pondělí jsem při své návštěvě v Praze s Maryškou a Maruškou vyrazil na výstavu Bimba - Dobrodružství Bohumila Konečného do Obecního domu. Protože jsem cestu do Prahy plánoval, nenechal jsem nic náhodě a poctivě jsem se připravil, jaká kultura je zrovna v hlavním městě "v akci" ;o)

Výstava Bimba mě nemohla nezaujmout, protože coby "mladý pionýr" hltal jsem knížky s dobrodružnou tematikou jednu za druhou. A podle toho, co jsem si o výstavě stihl přečíst, ilustroval Bimba například díla Otakara Batličky a Jaroslava Foglara.


Kreslíř a ilustrátor Bohumil Konečný, přezdívku Bimba mu vymyslel jeho tatínek, se narodil v roce 1918 v z Plzni a už od dětství bylo zřejmé, že má velký talent.

Bimba kreslil před válkou pro časopisy Ahoj, Rozruch či Mladý hlasatel, po válce přispíval také do časopisu Vpřed. Později ilustroval dobrodružné povídky Otakara Batličky i řady knih Jaroslava Foglara.

Ještě před válkou také začal kreslit reklamní plakáty pro značky Tesla, Solo, Barum nebo Pilsner Urquel. Hodně také spolupracoval s firmou Baťa, pro kterou vytvořil velký počet kreseb propagujících Baťovu obuv.

Tvorba Bohumila Konečného je velmi rozsáhlá a každému doporučuji zajít si na výstavu zavzpomínat na dětská léta nebo se alespoň jen tak ponořit do světa, kde pravda a odvaha vítězí nad lží a zbabělostí :)

Otevřeno je denně od 10.00 do 19.00, výstava byla prodloužena do 31. ledna 2009.

Vstupné:
- plné: 120 Kč;
- rodinné: 180 Kč (max. 2 dospělé osoby a 2 děti do 18 let);
- snížené: 60 Kč (návštěvníci nad 60 let, držitelé průkazu ZTP, ZTP/P, mládež od 10 do 18 let, studenti SŠ a VŠ do 26 let, žáci ZŠ bez doprovodu);
- skupinové: 30 Kč (skupiny žáků ZŠ a SŠ v doprovodu učitele);
- děti do 10 let v doprovodu rodičů, učitelé ZŠ, SŠ, VŠ jako doprovod, novináři: 1 Kč

Výstava probíhá ve Výstavních sálech Obecního domu na náměstí Republiky 5, Praha 1.

Více informací naleznete na adrese www.bimba.cz nebo na stránkách Obecního domu.

Doporučený poslední vstup je podle internetových stránek výstavy v 18.30, ale z vlastní zkušenosti doporučuji vyhradit si na výstavu alespoň hodinu a půl. Výstava je instalována ve dvou celkem velkých sálech a za půl hodiny se dá maximálně prolítnout :)

Až pojedu příště do Prahy, chtěl bych vyrazit na výstavu Republika, která probíhá v Národním muzeu od 28. 10. 2008 do 15. 3. 2009. Plán doprovodných přednášek k výstavě je tady.

No a asi nebude od věci, když návštěvu Národního muzea spojím s připravovanou výstavou Století českého hokeje, jejíž vernisáž by měla proběhnout 12. 12. 2008 a potrvá také do 15. 3. 2009... :o)

Nakonec přidávám odkaz na obrázky Bimbových děl a na fotoprůvodce výstavou (obě na webu bimba.cz).