V nedávné době jsem konečně "objevil" poslední, v pořadí patnáctou, hru Járy Cimrmana - České nebe. Tady máte něco málo o samotné hře a video se zajímavým komentářem autorů.


O hře (Ohře, Louny :D)

Hra České nebe měla premiéru symbolicky 28. října a v divadelním Cimrmanově zpravodaji se o ní píše:

"Nález Cimrmanovy hry České nebe potvrdil, že stopa geniálního autora nekončí rokem 1914. Drama zachycuje dobu, kdy na zemi propukla 1. světová válka. Sledujeme ji z nebe, kde se dávno mrtví velikáni českých dějin strachují o osud svého lidu. Česká nebeská komise ve složení svatý Václav, praotec Čech a J.A.Komenský se v krizové situaci rozšiřuje o nové členy, aby vnukla národu myšlenku samostatného státu. Hra je vhodná k oslavám 28.října, ale lze ji uvádět i jindy."

Hra je opět plná inteligentního humoru a vtipných hlášek. Ostatně, pokud máte někoho, kdo vám půjčí audio-záznam, můžete se o tom sami přesvědčit :)

České nebe v Brně

České nebe uvede v dubnu (24. a 25.) brněnské divadlo Bolka Polívky. Předprodej proběhl minulý týden a je našlapáno - vyprodáno do posledního místečka! :)

České nebe na youtube

Na youtube lze najít několik videí s ukázkami z předpremiéry, vybral jsem to asi nejzajímavější s komentářem Ladislava Smoljaka a Zdeňka Svěráka ke hře České nebe.