Minulé povídání jsem psal o víkendu a měl jsem před sebou první týden ve škole. Dnes se už blíží konec týdne druhého a v pátek nás čeká test, který uzavře čtrnáctidenní intenzivní kurz němčiny. Začněme ale popořádku a uvidíte, že od prvního rozkoukávání se toho už událo celkem dost :)


První víkend v cizině

V sobotu a v neděli jsem se pomalu seznamoval s dalšími obyvateli kolejí Camp Pieri a trochu se rozkoukával.

Jelikož prý ve Wiesbadenu nejsou mše sv. v anglickém jazyce a na polskou bych musel jet přes celé město nemaje ještě studentskou "šalinkartu", šel jsem v neděli na mši do místního kostela sv. Josefa. Je to moderní stavba zajímavého tvaru, na následující fotce je záběr části interiéru.

Moje němčina není natolik dobrá, abych rozuměl všemu, a není dobrá ani natolik, abych rozuměl třeba jen kázání... zlepší se to...? :)

První školní den

V pondělí ráno jsem si dal kávičku z hrnku signály.cz a vyrazil do školy :)

Do školy jsme jeli hromadně, protože začátek byl pro všechny Erasmáky společný. Po tom, co jsme vystoupili z autobusu, jsem si podle batohu s nápisem "Jsem IT specialista", správně tipnul, že by tenhle student mohl rozumět i česky... a seznámil se s Michalem, který studuje FIT VUT a je z Břeclavi :)

Ve škole jsme vyplnili několik formulářů, šl do bankyi zaplatit poplatek 167 € a obdrželi prozatimní papírový průkaz studenta a tzv. SemesterTicket, který nás opravňuje používat hromadnou dopravu v prakticky v celém Hesensku :)

Poté jsme zašli na oběd do místní menzy, který jsme měli v rámci prvního dne zdarma. Po obědě jsme se vrátili do učebny a přidali se k nám studenti, kteří se dopoledne zapisovali v Rüsselsheimu. Mezi nimi další dva Moraváci Martin a Ondra, kteří na MZLU v Brně studují vinařství.

V odpolední části se všichni Erasmáci rozdělili do skupin podle úrovně znalosti německého jazyka. Všichni kromě nás Čechů, kteří jsme díky nějaké chybě emailem neobdrželi rozřazovací jazykový test. Dostali jsme ale možnost si ho napsat ještě ten den, abychom další den mohli začít ve správné skupině - Michal napsal test na úroveň 4, já s klukama jsme byli zařazeni do skupiny úrovně 3.

První prohlídka centra

Poté, co jsme si napsali rozřazovací test a ostatní se trochu rozkoukali v jazykových skupinkách, jsme byli znovu rozděleni - tentokrát na studenty studující business a ostatní a vydali se na stručnou prohlídku centra Wiesbadenu.

Paní průvodkyně nás "protáhla" kolem nejzajímavějších míst, což jsou např.:

Budova kasina ("Spielbank"), které v 19. století konkurovalo např. Baden-Badenu nebo Monaku

 

Jeden z mnoha termálních pramenů (Wiesbaden je jedno z nejstarších lázeňských měst v Evropě)

 

Náměstí před starou radnicí (zleva budova Landstagu, Marktkirche, nová radnice)

Ve Wiesbadenu (a také v nedalekém Mainzu) jsou také pozůstatky lázní či opevnění z doby římského impéria - už v době římské okupace se historické prameny zmiňují o termálních pramenech.

Vrátím se ještě k fotce termálního pramene - paní s hrnečkem není naše průvokyně Wiesbadenem, ale náhodná kolemjdoucí, kterou jsme a onom místě potkali. Pokud se lépe podíváte na hrneček, či na zvětšeninu výřez v levém dolním horu... ano, je z Karlových Varů. Paní na fotce je totiž původem Češka, která zde žije už 35 let a náhodou jsme ji tam potkali. Prostě ani ve Wiesbadenu není o náhody nouze :)

První večer v parku

Večer, až jsme si po procházce městem, která přeci jen byla trochu namáhavá, odpočali, jsme vyrazili posedět do blízkého parku patřícího k zámku Freudenberg.

Zámek byl v minulosti docela dlouho bez někoho, kdo by se o něho staral, a tak chátral. V současné době je v něm kavárna a v okolním parku různé "atrakce" pro rodiny s dětmi, které zde často tráví volné dny :)

Jedna z "atrakcí" je zobrazena na následující fotce - jde o jakýsi "telefon". Obě hlavy jsou od sebe vdáleny asi 50 metrů a pokud člověk mluví do ucha jedné z nich, u druhé sochy je jeho hlas dobře slyšet... :)

Ani v pondělí večer se nový německý spolubydlící, který se měl nastěhovat, neukázal.