Článek o tom, jak jsem se k dětské konferenci dostal a proč tam znovu jezdím... Žádné překvapivé informace nečekejte - prostě normální článek o normální konferenci... nebo ne? :)


Už od neděle přemýšlím, co bych o letošní konferenci napsal... byla to moje v pořadí už čtvrtá a pokaždé jsem se "motal" kolem dětí a programu dětské konference.. a přesto je každá konference trochu jiná :)

Jak jsem se dostal na dětskou konferenci

Už několik let jezdím na letní tábor JUMP do Kostelního Vydří. Několikrát jsem tam byl jako účatník, poslední dobou jezdím jako kmotr (něco jako vedoucí skupinky ;), pozn. autora) a kůlňák (něco jako vedoucí workshopu :), pozn. autora).

No a po jednom z JUMPů mě na pražským meziskoku oslovila Klára Domská, která má už několik let program dětské konference na starosti, jestli bych nechtěl pomoct. Nejdřív jsem dost váhal a říkal si, že to s dětma určitě neumím, tak co bych tam dělal :)

O konferenci (Katolická charismatická konference, pozn. autora) jsem tehdy už nějaký povědomí měl. Poprvé jsem se s ní setkal v roce 2000, kdy se konala v Třebíči. Jeli jsme se tam s ostatními biřmovanci podívat na kousek programu a zašli jsme i na super vystoupení skupiny Hrozen (která teď podle informací z webu zraje v archivu)... :)

Nakonec jsem se ale rozhodl, že pojedu. Jednak protožte Klára říkala, že by se jí hodil někdo, kdo by mohl pomoct s technickejma věcma (zapojení nějakýho toho mikrofonu apod.) a druhak... asi jsem byl zvědavej, co mě tam potká :)

Dětský tým před hrou na 'želvy' během přípravných dnů.

Jaký to na dětský konferenci vlastně je?

Dětská konference... mnozí si mohou myslet, že si s dětmi jenom hrajeme, zpíváme a tančíme. Máme ale na programu i něco málo navíc :) Program dětské konference se odehrává v sousední hale G, ve které je také jídelna.

Časy, kdy nám rodiči mohou svěřit svoje děti (ve věku 4-14 let), bývají v programu označeny hvězdičkou. Jedná se o dopolední a odpolední přednášku a letos poprvé jsme měli děti i během páteční a sobotní večerní mše svaté, které se konají v hale F.

Dopolední program se skládá ze společného protažení se, scénky (podle tématu dne), ukazovacích písniček a modlitby. Potom se děti rozejdou do skupinek podle věku. Tam se jich ujmou jejich starší kamarádi a až do oběda jsou spolu. Na programu jsou hry, soutěžení, povídání si o tématu dne, modlitba a jiné aktivity ve skupinkách.

Naše skupinka hraje fotbal se zavázanýma rukama nebo očima :-)

Odpoledne nejsou skupinky podle věku, jako tomu bývá dopoledne, ale děti si vyberou, co by chtěly dělat za aktivitu. Letošní nabídka zahrnovala fotbalovou a florbalovou skupinku, výtvarku, in-line bruslení (děti si vozí svoje, k zapůjčení je pouze několik párů), sportovní hry (letos se hrála Noemova archa, Šipkovaná a Bermudský trojúhelník :)) a dramatická skupinka.

Trochu výjimku tvoří předškolní děti, které mají program vlastní.. :) Protože je malých dětí, které si říkají Andílci ;), hodně, vypomáhají nám s nimi dobrovolníci a někdy i sami rodiče.. :)

Letošní novinkou byly páteční dětská bohoslužba slova a sobotní dětská mše svatá. V předchozích letech (co jezdím na dětskou konferenci) chodily děti na společnou mši v hale F se svými rodiči, letos jsme pro ně uspořádali "paralelní program".

Proč jezdím na dětskou konferenci místo poslouchání přednášek?

Několik lidí se mě každý rok ptá, jestli máme něco z programu konference s jestli necítíme být ochuzeni o přednášky. Většinou odpovídám, že dobrá možnost jak dohnat přednášky, je poslouchat je po konferenci z nahrávek třeba na mobilu (audio a videonahrávky z konference lze objednat zde). Pravdou ale je, že jsem se k tomu ani po loňské konferenci skoro nedostal.

Na dětskou konferenci jezdím jednak proto, že už se se mnou tak nějak počítá (podle toho, co hojně opakovala při závěrečném poděkování Katka Lachmanová: "Nejhorší je, se osvědčit." ;o)).. Dalším důvodem je, že se každoročně sejde tým vynikajících lidí, se kterýma je radost spolupracovat :) No a taky proto, že mě to prostě baví :-)