Když jsem tenhle článek začínal psát, nenapadlo mě, že bude vlastně docela dobře pasovat do doby, kdy jsou Vánoce už za rohem.

Chtěl bych ho věnovat seily do Hradce, která na něho už určitě netrpělivě čeká a zrovna se jí moc nechce do učení... třeba se to za chvilku zlepší :o)


Moc neposlouchám rádio, ale v poslední době jsem na Evropě 2 nemohl přeslechnout jednu hodně známou melodii... no a protože je na jejich webu možné sledovat, jaká písničku zrovna zní éterem, zjistil jsem, že je od Shauna Bakera a jmenuje se Could You, Would You, Should You.

Na youtube ji lze najít i s videoklipem:

Tamtéž je pak ještě jedna verze, která není taneční. Určitě vám nebude dělat problém, najít si ji v příbuzných videích (v názvu má "Orchestra") :o)

Chvilku jsem přemýšlel, jak je možné slyšet českou písničku, kterou napsal Karel Svoboda, v angličtině od "nějakýho" Shauna Bakera... ale pak jsem se dočetl, že tento DJ pochází ze severu Anglie a posledních 20 let žije v Německu. Uvědomil jsem si, že pohádka Tři oříšky pro Popelku (1973), ze které tuhle melodii určitě znáte, byla natočena v česko-německé koprodukci. A protože jsem patřičně zvědavý, tak jem hledal dál... a při procházení videí na youtube jsem našel různé něci.


Nejdřív pro srovnání, jak se Shaunu Bakerovi jeho Tři oříšky povedly, uvedu českou cover verzi stejné písničky, kterou natočila v roce 2004 skupina Holki:

Písničku Tři oříšky nazpívala o šest let dříve než skupina Holki (v roce 1998) také Iveta Bartošová:

Moc původních videí, které by byly přímo z pohádky, jsem na youtube nenašel. Jedno video obsahující původní hudbu je tady:

Nejlepším videem, které se mi podařilo najít, je to následující.

Obsahuje sice francouzský dabing, ale české video, který by bylo takhle hezky sestříhané, jsem bohužel nenašel. Doufám, že se bude líbit i vám :-)

Přestože jsou nové kabátky mnohdy zajímavé, stejně je u mně na prvním místě původní pohádková melodie. No a Libuška pro mě bude tou nejhezčí a nejmilejší Popelkou asi už napořád :)

Tím končí dnešní článek... ještě zbývá, jak už to v pohádce chodí, vyzkoušet Popelce střevíček:

Doufám, že se dnešní článek o jedné z nejoblíbenějších českých pohádek, kterou Tři oříšky pro Popelku bezesporu jsou, líbi... no a třeba dostanete stejně jako já chuť se na Tři oříšku znovu podívat... :)