Předminulou neděli odpoledne dávali v televizi pohádku o Jiříkovi. Dlouho jsem ji neviděl a protože jsem danou neděli neměl možnost vidět ji celou, zkusil jsem pak pohledat na youtube. To, co jsem našel, si můžete prohlédnout v dnešním článku :o)


Pohodlně se usaďte, protože pohádka právě začíná :o)

Jednoho krásného rána se v hradní kuchyni připravuje snídaně pro krále...

Na nádvoří mezitím probíhá pilný výcvik hradní stráže...

Jejich cvičení je však najednou přerušeno zabušením na hradní bránu. To stařenka přináší králi hada, po jehož mase bude rozumět řeči zvířat. Král dá proto vrchnímu kuchaři Jiříkovi za úkol připravit mu podivnou rybu k obědu s podmínkou, že při vaření nesmí ochutnat ani kousek masa, nebo bude o hlavu kratší.

Zatímco je v kuchyni připravován oběd, král se už těší, že si bude moci povídat se svými zlatými rybkami...

Jiřík při přípravě hada pro pana krále nevydržel a kousíček masa ochutnal. Udiveně zjistil, že rozumí tomu, co si mouchy v kuchyni povídají.

Jiřík přinese oběd králi a ten po ochutnání hada také začíná rozumět řeči zvířat. Slyší, jak psi doufají, že jim z jeho oběda také něco zbude a že husy spěchají do sousedovic ječmene.

Po chvilce přiletí dva ptáčci, kteří začnou štěbetat o krásné princezně, která si každé ráno rozčesává svoje zlaté vlasy, což krále velmi zaujme. Jiřík, který také poslouchal ptačí "řeči", však přitom přelije pohár vína, za což dostane na vybranou - buď bude o hlavu kratší, protože ochutnal hadí maso, nebo přiveze králi princeznu Zlatovlásku jako nevěstu a král jeho život ušetří. Jiřík se tak s těžkým srdcem vydává na cestu...

Jiříkova cesta za Zlatovláskou není nudná. Protože je duše dobrá, zachraňuje život mravenečkům, dvěma ptáčkům a zlaté rybce, kterou chytili rybáři...

Všichni Jiříkovi děkují a slibují, že až bude v nouzi on, také mu pomohou.

Nakonec se Jiřík musí přeplavit přes jezero,...

...aby se dostal k zámku, kde žije král se svými dvanácti dcerami. Pan král se k jezeru chodí uklidňovat rybařením...

Princezny mezitím v zahradě posílají růže po vodě...

... a Zlatovkáska se přitom píchne do prstu. Jiřík okamžitě přispěchá, aby jí bolístku ošetřil...

Když Jiřík řekne králi, že by chtěl Zlatovlásku přivést svému králi, dostane tři úkoly. Pokud je splní, bude si moci Zlatovlásku odvést.

S plněním úkolů Jiříkovi pomohou jeho noví přátelé - mravenečkové najdou perly ztracené v zahradě, ptáčkové přinesou živou a mrtvou vodu (ty mu umožní zachránit mouchu, která uvízla v pavoučí síti) a zlatá rybka najde prsten utopený na dně jezera.

Po splnění těchto tří úkolů slíbí král Jiříkovi, že si bude moci Zlatovlásku odvézt, pokud ráno splní ještě jeden úkol.

Zlatovlásce se Jiřík líbí...

Na druhý den je Jiříkovým úkolem poznat Zlatovlásku mezi jejími závojem zahalenými sestrami. S pomocí mouchy, kterou zachránil před pavoukem, úkol splní a může si princeznu odvést s sebou.

Zlatovláska je šťastná, že Jiřík všechny úkoly úspěšně splnil, a těší se na jeho zem. Zjišťuje však, že ji Jiřík musí přivést svému králi za ženu...

Král se pak spolu se svými ostatními dcerami rozloučí se Zlatovláskou a Jiříkem a přejí jim šťastnou cestu...

Cestou do Jiříkovy země je Jiřík nešťastný, že musí přivést Zlatovlásku svému králi...

Po návratu Jiříka se Zlatovláskou král slibuje, že ji zahrne bohatstvím a je pyšný, že mu ji budou ostatní králové závidět...

Když král vidí, že se Zlatovlásce Jiřík líbí, poruší svoje slovo, že ušetří jeho život, a dá příkaz k popravě.

Sám touží omládnout a chce k tomu použít mrtvou a živou vodu. Protože jsme ale v pohádce, dojde k tomu, že místo živé vody použije k "omlazovací kůře" vodu mrtvou a zemře. Zlatovláska se ve vodičkách ale vyzná lépe a Jiříkovi vrátí život.

A aby nezůstalo království bez krále, stal se z Jiříka král a Zlatovláska královnou. Ti panovali spravedlivě lidem i zvířatům a žili šťastně až do smrti.


... zazvonil zvonec a pohádky je konec!


Pozn.: Poznali byste, ve které jiné české pohádce hrála herečka, která ztvárnila roli princezny Zlatovlásky?