Trochu mě mrzí, že jen málo lidí používá při psaní článků na signálech tzv. perex. Krátké zamyšlení o tom, co to perex je a jak ho používat.


Cizí slovo "perex"

Perex je krátký text, který rozšiřuje informaci obsaženou v titulku článku o to, co je jeho obsahem, aby se čtenář mohl lépe rozhodnout, je-li pro něj text zajímavý.

Perex při procházení obsahu blogů velmi usnadní výběr článku, který stojí za přečtení. Pokud perex není použit, vypisují se totiž články celé a uživatel je nucen skrolovat a skrolovat a skrolovat...

Jsou-li články delší, není skrolování nijak příjemné.

Lze perex používat i tady na signálech?

Většina blogovacích služeb umožňuje použití perexu, nejinak je tomu i na signálech.

Při psaní příspěvku stačí v editoru kliknout na vodorovnou linku (červeně označená na následujícím obrázku). Tím se na pozici kurzoru vloží vodorovná čára, která rozdělí článek na dvě části, z níž první je právě perex.

V seznamu článků blogu se pak u každého článku zobrazí jeho titulek, perex a odkaz pro zobrazení celého článku (např. celý příspěvek).

Perex se tedy hodí použít zejména u delších článků, aby uživateli usnadnil rozhodování o tom, zda si má daný článek přečíst či nikoliv. Jeho výhoda je také v tom, že uživatele nenutí na stránce dlouze skrolovat.

 

Pozn.: S funkcemi editoru příspěvků na signálech se můžete seznámit v Obiho výukovém videotutoriálu :)