Po skončení přednášky Kořeny českého komunismu se sešlo několik dotazů a trochu se diskutovalo.Tady jsou poznámky toho, co jsem si stihl zapsat :)


A co výstavba infrastruktury před rokem 1989?

V té době se přece postavilo hodně silnic, nemocnic... v současné době neexistuje něco jako "veřejný zájem", který by umožnil dostavět důležité silnice atp., viz např. komplikovaná stavba silnice R43. V dnešní době je naopak druhý extrem - superochrana soukromého vlastnictví.

Možným důvodem je to, že se u nás komunistická éra časově kryje s dobou rozvoje Evropy i zbohatnutí společnosti... nabízí se otázka, jestli toho nemohlo být postaveno víc a na lepší úrovni.

Český komunismus byl ale podivuhodný v tom, jak se snažil nezadlužovat.

Ideál komunismu:

  • nebudou žádné třídy a soukromé vlastnictví
  • každému podle jeho potřeb

Kdo ale bude určovat, kdo má jaké potřeby? To nedefinoval ani Marx...

Komunismus je něco jako "civilní náboženství"

Podobně jako křesťané neví, jak to bude vypadat v ráji, ani komunisté neví, jak bude vypadat jejich "blažený stav".

Achillova pata komunismu:

  • účast na moci (viz např. Francie, Itálie) působí většinou stranický spor, jestli komunisté nezrazují svoje ideály tím, že se účastní vlády v demokratickém zřízení, navíc komunisté ztrácí svůj status protestní strany
  • pokud existuje druhá levicová strana, která přebírá její rétoriku, nemá se KS jak vymezit

Proč je u nás komunistická strana dál volena?

V komunisticky orientovaných rodinách se dědí politické přesvědčení tzv. "s chalupou", což před cca 10 lety platilo o lidovcích.

KS a její podpora zřejmě zničehonic nevymře (roční přírůstek 600-1000 členů, cca 6000 úbytek), přestože se zdá, že na jejích schůzích takřka nejsou mladí lidé, zato mají na svých kandidátkách největší podíl nestraníků.

Touha po spravedlnosti - kdo by nechtěl, aby se všichni měli dobře a aby nikdo neměl nedostatek? No a komunisté říkají: "My toho dosáhneme."

Čísla říkají, že v polovině světa se to už zkusilo (např. Severní Korea, Kambodža, Sovětský svaz...), ale nikde se to ještě nepovedlo.

A ne všude to dopadlo "tak dobře" jako u nás (např. vyvraždění 1/3 národa v Kambodži - zrušení peněz, měst...).