Celkem dlouho před odjezdem do Německa jsem věděl, že v době příjezdu Svatého otce do ČR budu už týden v Německu. Bylo mi to trochu líto, ale nijak moc jsem o tom nepřemýšlel, protože to byla věc, na kterou jsem vliv neměl.


Přípravy

Přípravy na příjezd papeže Benedikta XVI. do České republiky jsem měl možnost sledovat na webu (http://www.navstevapapeze.cz a http://www.biskupstvi.cz/papezvbrne) a taky díky kamarádům, kteří se zapojovali do pomoci s přípravou. Přesto jsem ji ale pořád bral jako věc, která se mě prakticky netýká, protože v té době už v ČR nebudu.

Taky o devítidennní novéně k přípravě návštěvě na návštěvu Svatého otce jsem věděl a snažil jsem se do ní zapojovat.

V době, kdy se v Tuřanech začínala stavět konstrukce pódia, jsem finišoval s balením a přípravami na cestu.

No a po příjezdu do Wiesbadenu jsem měl jiné starosti, než přemýšlet o tom, že prošvihnu velice důležitou a přínosnou událost.

Papež v ČR (a v Německu)

V sobotu, kdy Svatý otec přiletěl do České republiky, jsem se věnoval poznávání okolí a nákupům základních potravin a na papežovu návštěvu pozapomněl.

Večer jsem už ale na signálech a na twitteru zachytil první informace a začal zjišťovat, co je kde k vidění. Zkoušel jsem, jestli mi půjde pustit TV Noe a jestli budu dopoledne moci sledovat přímý přenos mše svaté z Brna.

Ráno jsem začal sledovat studio Benedikt na TV Noe a také těsně přede mší přímý přenos, který zprostředkovávala Česká televize na ČT24 (TV Noe v té době ještě nepřenášela obraz z letiště, ale probíhal tam rozhovor s hostem ve studiu). Mši jsem pak sledoval na TV Noe. Před ní mě ani nenapadlo, že se dá na dálku nějak zvlášť prožít.

Ale atmosféra očekávání lidí na brněnském letišti byla už od začátku skoro hmatatelná i tady ve  Wiesbadenu. Celá mše svatá, přestože mi občas padalo připojení, měla neopakovatelnou atmoféru. Nedokážu to popsat slovy, ale takhle na mě žádný přenos mše svaté ještě nepůsobil. Snad se to dá trochu přirovnat k pocitům lidí přímo na letišti, přestože jsem byl ochuzen o ranní kosu, svítání či hřejivé slunce...

Po skončení přenosu mše svaté jsem "přepnul" na ČT24, kde probíhalo nepřetržité zpravodajství Václava Moravce (upozornila mě na něho Seily, díky! :)), ktreý si do studia zval velice zajímavé hosty. Odpoledne mi pak ale nešel moc dobře internet, tak jsem nemohl sledovat nepřetržitě a chystám se na tuhle část podívat v archivu ČT.

Večer jsem pak sledoval část předprogramu ve Staré Boleslavi, který přenášela TV Noe.

V pondělí jsem už od rána sledoval přípravu na mši svatou, opět v přímém přenosu "Televize dobrých zpráv", a po ní i mši svatou Svatého otce s mláděží. I tato mše nebyla "jen tak ledajaká", možná ti, kteří byli na místě, mají dojmy podobné... :)

Co zbylo po odjezdu

Na internetu se dá najít spousta věcí, které byly o papežově návštěvě napsány a také spousta fotek. Vybírám některé zdroje:

Hlavně ale zůstal dobrý pocit z papežovy pastorační návštěvy České republiky a jejího dobrého průběhu. A snad i toho dobrého, co návštěva přinesla a snad ještě přinese.

Jsem moc rád, že bylo možné sledovat návštěvu Svatého otce, i když jsem nemohl být přímo na místě... a že to není jen sledování, ale mši svatou bylo možné i prožít.

Pan Bůh zaplať všem, kteří se podíleli na výborně přípravené návštěvě Svatého otce i na zprostředkování zpravodajství a přímých přenosů. Díky!