Včera jsme s Evčou vyrazili na Noc kostelů, které předcházelo podrobné plánování podle programu tak, abychom stihli navštívit, co se nám zdálo zajímavé :-) V plánu jsme měli asi sedm kostelů a modliteben..


Časově dané akce v našem plánu byly dvě:

  • zahájení v modlitebně Bratrské jednoty baptistů v 18.00
  • mše sv. před závěrem Noci u sv. Jakuba v 22.30

Ostatní naše cíle byly zajímavé části programů, které probíhaly po celou Noc.

Po srazu jsme vyrazili za naším prvním cílem, když nás překvapil vydatnej slejvák obohacenej o kroupy! Měli jsme ale čas schovat se pod slunečník před jedním barem, takže jsme ho přežili ve zdraví, aniž bychom se rozpustili :)

No a pak jsme procházeli jeden kostel za druhým - dokonce jsme zašli i do těch, které jsme původně neměli v plánu.. Noc kostelů byla parádní možností dostat se do kostelů, kam se člověk jinak pro každodenní shon nedostane nebo kam by ho ani zajít nenapadlo. No a taky se mohl dostat do míst, která běžně úplně přístupná nejsou, jako např. věže :)

Během večera a noci každý z účastníků obdržel tzv. poutnický pas, do kterého dostal v každém z kostelů a modliteben razítko. Když ho teď držím v ruce, tak s každou jeho stránkou se mi vybaví, koho jsme na tom a tom místě potkali a co jsme viděli. Je to výborný nápad!

Mrzí mě, že jsme se na Petrově nedostali na část programu nazvanou Brkem a Písmem. Byl o něho velký zájem a nechtělo se nám čekat ve frontě. Místo toho jsme zašli do Diecézního muzea (kam se mj. chystám na zajímavou výstavu), kde jsme získali razítko s číslem 19, o kterém jsme nevěděli :-)

Další místo, kam jsme se pro dav lidí před vchodem nedostali, byl kostel sv. Máří Magdaleny, kam jsme chtěli jít na adoraci, která měla probíhat po celý večer. Fronta před vchodem se snad neposouvala.

Co jsme naopak navštívili, aniž bychom to předtím plánovali, byl napříkad pravoslavný chrám sv. Václava pod Špilasem. Jeho návštěvu vřele doporučuju!

Noc kostelů se mi moc líbila a děkuju všem, kteří se na její přípravě podíleli. Myslím, že zájem ze strany veřejnosti byl velký a doufám, že příští rok budeme po (nejen) brněnských kostelech putovat znovu... :-)