Nijak pravidelně nesleduju zpravodajství ani v televizi, v tisku nebo na internetu. Když se ale někdy dostanu k novinám a mám na ně aspoň trochu času, pročtu si je. Nečekám, že po jednom výtisku budu v obraze, spíš mě zajímá, o čem se mluví a píše nebom, že si přečtu něco zajímavého :)

No a ve čtvrtek se mi jedny do ruky dostaly. Při pročítání jsem narazil na několik zajímavých článků.


Zastřel si svého Talibánce

Hned na první straně se bylo možné dočíst, že v našich elitních vojenských jednotkách účastnících se misí v Afghánistánu nepracovali všichni tak profesionálně, jak byli vycvičeni. Někteří členové těchto jednotek totiž dostali chuť "zastřelit si svého zlého chlapce" a dokonce plánovali akce na vlastní pěst. Před více než rokem také došlo k tomu, že před akcí opustili bristské vojáky s tím, že je operace příliš nebezpečná.

Projevila se zde jejich přirozená povaha, nebo jim "začalo strašit ve věži" až díky zážitkům na misích?

Někdy je lidské chování až zarážející. Ale všude lze narazit na lidi takové a makové, takže se pak člověk moc nediví, kde se zas stal nějaký průšvih. Většinou jde jen o to, jak moc se té které kauzy chytí média a jak dlouho ji budou probírat ze všech možných úhlů.

Zmařený pokus o vraždu

Druhý článek, který mě zaujal, popisoval nepodařený pokus o odstranění rektorky petrohradské univerzity. Najatý vrah ale nakonec zakázku likvidace sám nahlásil kvůli rektorčině těhotenství. Ruští kriminalisté vraždu naoko nechali provést, o smrti rektorky informovala i celostátní média a při předávání odměny zatkli organizátory plánované vraždy. Jedním z nich byl prorektor téže univerzity.

Říkal jsem si: "tyjo, to je jak vystřižené z nějakého filmu..." Nešlo (a stále mi nejde) mi nějak do hlavy, že i taková věc se může na akademické půdě stát... pro "pár" šupů... Ale ani na akademické půdě není výjimkou, že si lidé navzájem (třeba "jen") háží klacky pod nohy - takže je to vlastně asi jen otázkou míry... :-(

Studenti noviny čtou (a píší)

Na konci mě zaujaly některé články z části "Studenti čtou a píší noviny". Myslím si, že tím, že studenti nejsou zatíženi jakousi "novinářskou rutinou", obsahují jejich články někdy zajímavé postřehy nebo neotřelé myšlenky :)

V článku Koupíme babče k sedmdesátce compa? mě zaujal kontrast v dopisu a smsce o křečkovi pro babičku :) Možná by opravdu někteří vnoučci svoji smsku formulovali obdobně :)

Při čtení článku Vzpomínka na návštěvy bez ohlášení jsem si uvědomil, že pokud se někdo v současné době pustí do psaní o mobilech, internetu, facebooku, twitteru, Harry Potterovi a dalších věcech, které zrovna frčí, nezapomene zmínit jejich stinnou stránku (stinné stránky). Člověk pak může mít snadno pocit, že věci, které jsou takzvaně "trendy", většinou spíš škodí, než jsou k užitku.

Kdyby byly zrovna horkou novinkou kupříkladu nože, dalo by se podobně napsat, že jsou velmi nebezpečné svou ostrostí a člověk se může říznout. Ale je nutné myslet stále tak negativně a vymýšlet, jak nám může která věc uškodit?

Na závěr

Nenapadá mě žádná pointa dnešního článku, tak aspoň přidám jedno video, ve kterém hip-hoper hlídá dítě :o)