Včera jsme byli na hokeji... Kdo neví, o jakou akci jde - v Rondu se odehrál Hokejový souboj univerzit - prestižní utkání mezi hráči VUT a MU.

Nápad s hokejovým zápasem mezi studenty dvou univerzit nepochází z Brna, ale ze slovenské Nitry, kde mají tato utkání tradici už asi 50 let (viz http://hokejovysouboj.cz/).

Pozn. autora: Článek je psán v lehce subjektivním duchu a nemusí vyjadřovat 100% přesné informace... ;)


Celá akce byla pojata velmi velkolepě a pořadatelé očekávali až šest a půl tisíce lidi. Uvidíme, jaká budou výsledná čísla, ale myslím si, že zápas mohlo sledovat kolem pěti tisíc doslova "nažhavených" diváků (pozn.: podle jednoho z organizátorů celou show sledovalo 5.500 diváků).

Hokejový souboj spíše než extraligový zápas připomínal masopustní průvod nebo karnevalový rej. To přesně odpovídalo záměru pořadatelů vytvořit atmosféru, kdy se budou hráči i diváci skvěle bavit.

Hned od začátku spustili moderátoři, kteří večerem prováděli, "masáž", aby dostali fanoušky do varu. A šlo jim to náramně :-) Nejdřív experimentálně (hlasovou zkouškou) ověřili, které tribuny komu fandí. Na tribunách A a B převažovali studenti a příznivci VUT, zatímco tribuny C a D byly obsazeny studenty MU. No a v kotli domácích skandovali skalní fanoušci VUT. Z kotle se pak často jako lavina šířily mohutné mexické vlny. Někteří (slabší) jedinci se po této zkoušce přesunuli ke svým, někteří zůstali zatvrzele na svých místech a svou přítomností popichovali soupeřovy fanoušky :)

Po přivítání rozhodčích se už přijeli na ledovou plochu představit hráči (jestli jste se divili předchozí zmínce o karnevalu, teď dostanete vysvětlení:)). První na led nastoupili hráči VUT. V sestavě nechyběl čert, Skot nebo potápěč. Barvy MU pak hájili např. hasič, zdravotní sestra či Tarzan. Zajímavostí je, že za obě družstva nastoupili  mušketýr a superman (nevím, zda VUT_supermanovi nepůsobilo šok, když se na ledě objevil tváří v tvář MU_supermanovi ;o)).

Po slavnostním buly, které provedli "ruku v ruce" rektoři obou univerzit, začal zápas. Od prvních minut byla vidět zřetelná převaha hráčů brněnské techniky, kteří do zápasu vstoupili dvěma hezkými brankami. Pak naši hráči, které zdobila zejména technická dovednost, bohužel polevili a dovolili soupeři vyrovnat a později ho pustili i do vedení.

Zhruba v polovině zápasu hráči MU dokonce vedli 5:3. Hráči týmu VUT s postupujícím časem snížili a vyrovnali na 6:6, později (ve třetí třetině) až na 7:7.

Zápas byl z obou stran velmi slušný, čemuž odpovídá pouze malý počet vyloučení. Padly jen dvě žluté a jedna červená karta (za pronásledování rozhočího ;)).

Hráči MU bohužel neunesli vývoj zápasu a dvě minuty před koncem hrací doby vyvolali hromadnou bitku, do které se bohužel zapojili i rozhodčí... a jelikož nebyla zastavena časomíra, rozhodly pak o výsledku zápasu nájezdy. V těch naši klucí bohužel podlehli 3:1.

To také výrazně pozvedlo náladu početným příznivcům MU, kteří pak v centru města tropili skoro větší povyk než dělávají fanoušci brněnské Komety. Nám může být jen malou náplastí, že v intenzitě a kvalitě fandění za námi MU daleko zaostávala. Doufejme, že se naši kluci v nájezdech napříště potrénují.

Pořadatelům, kterým se organizace Hokejového souboje velmi vydařila, patří obrovské díky za skvělý zážitek! Myslím, že se všichni fanoušci i hráči dobře bavili! :) Doufejme, že to nebyl poslední Hokejový souboj v Brně :)

Kamarád dneska u oběda prohlásil, že se mu líbilo, jak se fanoušci obou týmů po zápase chovali. Nebylo třeba žádných ozbrojenců, vodních děl a podobných "serepetiček". Všichni se spořádaně přesouvali do města nebo domů... Nebylo výjimkou, že fanoušci VUT a MU spolu seděli v hodpodě u jednoho stolu a hodnotili excelentní (někdy vtipné ;)) sportovní výkony. Kdyby se takto slušně chovali fanoušci na všech hokejových a hlavně fotbalových zápasech, určitě by se zvedla jejich návštěvnost a sledovanost. Můžeme jen doufat...